Groeiende vraag naar gespecialiseerde fysiotherapie voor schouderproblemen leidt tot oprichting van netwerk orthopaeden en fysiotherapeuten.
'Unieke vorm van ketenzorg: Rijnland SchouderNetwerk'
Gezien de groeiende inzichten in schouderproblematiek en de toename van ingewikkelde schouderoperaties is er een sterke behoefte aan gespecialiseerde schouder-fysiotherapeuten. Dr. C.P.J. Visser, orthopaedisch chirurg van het Rijnland Ziekenhuis nam het initiatief en richtte het Rijnland Schoudernetwerk op.
Op 21 april jl. was de startbijeenkomst voor het Rijnland Schoudernetwerk. Dit netwerk is een initiatief van dr. C.P.J. Visser, orthopaedisch chirurg van het Rijnland Ziekenhuis. In het kader van de ketenzorg richtte hij samen met drie fysiotherapeuten uit de regio het Rijnland Schoudernetwerk op.
Er is gebleken dat er behoefte is aan gespecialiseerde schouderfysiotherapeuten, omdat er een toename is van ingewikkelde schouderoperaties. De schouder omvat namelijk meer dan alleen het schoudergewricht. Te denken valt aan het schouderblad met de aanhechtende spieren, de romp met de rompspieren, de rug en de nek. Bij nabehandeling van schouderoperaties, zoals prothesen of kijkoperaties heeft gerichte fysiotherapie een duidelijke meerwaarde voor de patiënt. Hierdoor heeft een patiënt een kortere revalidatie en complicaties zoals een verstijving van de schouder kunnen worden voorkomen.
Sinds de oprichting telt het Rijnland Schoudernetwerk inmiddels meer dan 21 praktijken, waarin ruim 36 geïnteresseerde en gespecialiseerde fysiotherapeuten werkzaam zijn. Door bijscholing wordt de kennis van de orthopaedische behandeling van de schouder bij de aangesloten fysiotherapeuten verder uitgebouwd.
Rijnland Schoudernetwerk is het derde netwerk in Nederland waar deze vorm van ketenzorg wordt uitgevoerd.
De vakgroep Rijnland Orthopaedie is hoofdzakelijk werkzaam in Alrijne en verricht al jarenlang de meest uiteenlopende orthopedische behandelingen van het steun- en bewegingsapparaat. De vakgroep profileert zich duidelijk in speciale deelgebieden. Sinds 2012 heeft de vakgroep een verdeling gemaakt, waarbij orthopedisch chirurgen speciaal gericht zijn op behandeling van slechts een of enkele onderdelen (superspecialisatie). Dit verhoogt de kennis over dat deelgebied en daarmee de kwaliteit. Steeds vaker maken patiënten gebruik van deze expertise voor een tweede mening (second opinion). Rijnland Orthopaedie is ontstaan aan het begin van deze eeuw. Het verzorgingsgebied omvat na de fusie (2016) de regio’s Rijnland en de Duin- en Bollenstreek. De drie locaties van Alrijne zijn gesitueerd in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn.