Live surgery in Alrijne Ziekenhuis: herstel van instabiliteit in beeld en geluid!

nov. 24, 2018

Op 6 & 7 november 2018 vond het jaarlijkse fysiotherapie Live Surgery symposium weer plaats in het Alrijne Ziekenhuis, locatie Leiderdorp.
Zoals elk jaar had de Alrijne vakgroep orthopedie een actueel thema gekozen, waarbij de combinatie van enkele presentaties afgewisseld met live beelden van de operatiekamer weer een leerzame programma vormden. Dit jaar was het onderwerk ‘instabiliteit’, waarbij de voordracht verzorgd werd door voet- en enkelchirurg Wilbert van Laar en schouderchirurg Cornelis Visser. Naast de pathofysiologie van instabiliteit, werden ook de mogelijke operatieve behandeltechnieken besproken. Ook werden vragen uit de zaal beantwoord over uitdagingen met betrekking tot fysiotherapeutische nabehandeling, en passeerden specifieke ‘do’s & don't’s’ uitgebreid de revue.
Op de eerste avond konden de aanwezige fysiotherapeuten live meekijken bij een enkelbandplastiek door orthopedisch chirurg Maarten Kroon. Ook het winnen van de daarvoor benodigde hamstringpees was daarbij goed te zien. Op de tweede avond konden tijdens een voorste kruisband reconstructie alle vragen uit de zaal direct aan de opererend orthopeed Joris Jansen gesteld worden. Met name de anatomische reconstructietechniek die in het Alrijne Ziekenhuis gebruikt wordt was mooi in beeld. Het belang van de juiste tunnelplaatsing werd tot in detail besproken, verlopend vanuit midden footprint femur naar midden footprint tibia (oftewel ‘mid-mid’) om zowel de voor-achterwaartse als pivoterende draai-stabiliteit te bereiken.

Wederom een leuke en interessante Live Surgery avond, waarbij aan het einde de ondersteunende Alrijne collega’s van de audiovisuele dienst nog in de bloemen gezet werden aks dank voor hun mooie camera werk!

Alrijne en Rijnland Orthopaedie

Lees meer

Laatste nieuwsberichten:

Meer nieuws
Nieuws detail
Nieuws detail
Locatie Leiden
Neem contact op
Nieuws detail
Locatie Leiderdorp
Neem contact op
Nieuws detail
Locatie Alphen aan den Rijn
Neem contact op